Kraniosinostoz Cerrahisi

Anne karnında  kafatası kemikleri birbirlerinden bağımsız ancak "yap-boz" şeklinde birbirlerinin içine geçmiş ve tamamlamış parçalar şeklinde oluşurlar ve büyürler.

 

Kafatası, içeride sürekli gelişen ve hacmi artan beyin dokusuna yer sağlayabilmek için genişlemek zorundadır. Bu genişlemeye izin vermek ve her durumda şeklini korumak için kemikler arasında "sütür" adı verilen boşluklar bulunmaktadır. İlerleyen yıllarda beyin dokusunun hacim artışı durduğunda bu boşluklar da kemikleşerek kapanacak ve kafatası tek bir yekpare kemik halini alacaktır.

 

Bu sütürlerin erken kapanması kafatasının şeklinin bozulmasına yol açar. Ayrıca bazı özel durumlarda kafatası içerisindeki basıncın artmasına ve beynin sıkışmasına da yol açabilir.

 

İki tür tedavisi vardır.

 

1- Endoskopik suturektomi: Basitçe kapalı olan suturun endoskopik yötemlerle açılması operasyonudur. Kafatası şeklini hemen düzeltemez. Düzelmesi için kask kullanılması gereklidir. Ayrıca başarı oranı yüzde yüz değildir ve bazı çocuklarda ayrıca şekillendirici operasyonlar gerekebilir.

 

2- Kalvaryel şekillendirme: Hem kapalı olan sütürün açılması hem de bozuk olan kafatası şeklinin düzeltilmesi amaçlanır. Açık cerrahi bir yöntemdir. Başarı oranı endoskopik yönteme göre daha yüksektir ancak hasta için daha zorlu bir süreçtir.

 

Hangi yöntemin seçileceğine aile ve cerrah birlikte karar vermelidir. Hastanın yaşı, ailenin beklentileri, cerrahın tecrübesi ve cerrahi yapılacak merkezin yetenekleri karar vermede önemli noktalardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir küçük bebeğe ait 3D kranial BT rekonstrüksiyonu. Burada kafanın alın kısmında sağ ve sola yerleşmiş normal, açık suturler görülüyor.

"Plagiocephaly"si olan bir küçük bebeğe ait 3D kranial BT rekonstrüksiyonu. Burada kafanın bir tarafındaki ön suturun erken kapandığı ve yüz şeklini de değiştirdiği izleniyor.

Ana Sayfa